Co jsou investice

Podílové fondy

Investice do podílových fondů nejsou pojištěny jako peníze na běžném účtu, ale výnos toto riziko vyvažuje. Pokud by jste na příklad zakoupili podílový fond TOP STOCKS 13. 10. 2014 (hodnota 1,8573) za 1000 korun a prodali jej 8. 10. 2015 (hodnota 2,3212), tak by jste teoreticky získali zpět 1249 korun. Teoreticky píši proto, že existuje vstupní (3%) a správcovský (2,5%) poplatek. Existují i fondy, který si vstupní poplatek neúčtují. Například některé ING fondy.

Co je dobré vědět o Fondech:

  • Výše zhodnocení některých investic vyvažuje riziko ztráty (je možné hodně získat, ale i ztratit).
  • U některých investic uvedených na tomto webu je možné přijít o vložené peníze.
  • Minulé výnosy nezaručují výnosy budoucí.
  • Investuje se pouze s penězi, které můžeme ztratit.
  • Pravidelné investice jsou lepší než jednorázové vložení peněz.
  • Investice do fondů jsou dlouhodobá záležitost. Trpělivost se může vyplatit.
  • Po třech letech je investice do podílových fondů osvobozena od placení daně (pokud fondy prodáte během prvních 3 let a v hodnotě převyšující 100 000, více níže).
  • Pokud chcete podílové fondy prodat zpět bance, peníze vám jsou převedeny během několika dní na účet.

Daně

Placení daně se vás týká pokud prodáte podílové fondy s výdělkem v hodnotě 100 000 a více v prvních 3 letech od nákupu fondu. Nejlépe je to vysvětleno na této stránce u otázky "Jak je to s daněním na podílových fondech?"

 

Mince a medaile

Investice do mincí je investice do krásných věcí, na které může sáhnout. Můžete je mít uložené doma v šuplíku a nemusíte se bát, že když banka zkrachuje o mince přijdete. Nebezpečí je v případě krádeže, proto doporučujeme mince uschovat na místě, které je zabezpečeno. Mince je možné prodat třeba i zájemci na internetu nebo darovat.

 

Spořící účet

Pokud pro vás investování není, tak je nejlepší alternativou spořící účet. Úroky nejsou tak vysoké, jako výnosy ve fondech, ale účet je pojištěn do výše 100 000 EUR. Pokud budete peníze potřebovat hned, tak je máte do dvou dnů na běžném účtu. V případě, že by jste chtěli dostat první 3 měsíce vysoký úrok 1,5% p.a. klikněte na tento návod.

 

Kam investovat a další informace se dozvíte zde.

nebo si můžete vybrat:

ING Fondy / Fondy České spořitelny / Mince a medaile